Levottomat jalat ja lihaskrampit (Restless legs -syndrome)

01.11.2017

Oletko herännyt öisin siihen, että pohkeessa vetää suonta ja olet joutunut nousemaan sängystä ylös kävelemään, jotta kipu helpottaisi?

Jos näin on, niin kyseessä saattaa olla levottomat jalat (restless legs – syndrome).

Nimi ”levottomat jalat” ei tule pelkästään Hassisen Kone – Levottomat jalat – biisistä, vaan siitä, että satunnaisesti öisin ilmenevät suonenvedot ja lihassupistusoireet helputtavat, kun jalkoja liikutellaan -> levottomat jalat.

Ongelma on periaatteessa harmiton, mutta usein sitä on ilmennyt kohdehenkilöillä pitemmän aikaa.

Suoranaista levottomien jalkojen aiheuttajaa ei tiedetä, mutta todennäköisesti kysymys on keskushermoston välittäjäaineiden häiriöstä. On hyvä muistaa, että esimerkiksi Parkinsonin taudissa tuleva jalkojen nykiminen ja sätkiminen eivät ole yhteydessä levottomiin jalkoihin.

Alistavia tekijöitä levottomille jaloille voivat olla esimerkiksi raskaus, erilaiset diureetit (kahvi, alkoholi) suonikohjut, turvotus, diabetes, raudanpuute, ylipaino.

Lihassupistukset ja suonenvedot tuntuvat useimmiten pohkeiden ja säärien alueella, mutta säteilytuntemukset reiden seudulla ovat myös mahdollisia.

Levottomia jalkoja on erittäin vaikea diagnosoida suoraan haastattelemalla ja/tai palpoinnilla, koska tuntemukset ovat satunnaisia eikä esimerkiksi lihaskireys ole vielä suoranainen syy levottomille jaloille.

Diagnoosi varmistetaan unipatjatutkimuksella, jossa rekisteröidään alaraajojen jaksoittaisia liikkeitä ja unen laatua. Eli suosittelen vahvasti hakeutumaan lääkärin vastaanotolle, mikäli oireet ovat olleet pitkäkestoisia ja kroonisia.

Ensiapuna suosittelen perusteellisen ja tehokkaan pohkeiden, jalkapohjien & säärien seudun hierontaa. Myös esim. golfpallolla rullailu helpottaa mm. jalkapohjien lihaskireyksiä.

Aiemmin mainittu faskia- eli lihaskalvohieronta on erittäin tehokas hoitomuoto vaikkapa kireiden pohkeiden avauksessa. 🙂

Lue faskiahieronnasta: https://urheiluhierontaan.fi/hieronta/lihaskalvohieronta-venytyshieronta/

Varaa aika faskiakäsittelyyn 45-60min – 45€ -> https://slotti.fi/booking/urheiluhierontateokarvonen/#?service=15

 


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.