Syndroma Canalis Carpi – Rannekanava-oireyhtymä

10.10.2016

Tunnetko särkyä peukalon, ranteen ja kyynärvarren alueella? Heräätkö öisin käsien puutuiluun, pisteleekö sormissa?

Tunnetko aamuisin käsissäsi kömpelyyden tunnetta tarttuessasi johonkin? Jäykkyyttä taikka turvotusta?

Mikäli kyllä, niin sinulla saattaa olla Rannekanavaoireyhtymä eli Syndroma Canalis Carpi.

Rannekanavanoireyhtymä on hermon pinnetila karpaalitunnellissa. Useimmiten syynä on paineen nousu ranteen poikkisiteen alla. Painetta kohottavat mm. tulehdus, radiusmurtuman (värttinäluun murtuman) jälkitila sekä raskaus. Useissa tapauksissa syytä tai sen aiheuttajaa ei löydy.

Riskiryhmässä ovat mm. päätetyöskentelijät ja konekirjoittajat.

Myös vapaa-ajalla syntyvät rasitukset, kuten tietokonepelien pelaaminen pitkäaikaisesti, voivat provosoida rannekanavaoireyhtymän syntymistä.

Rannekanavaoireita esiintyy naisilla n. 2-3:lla ja miehillä yhdellä sadasta. Kaikkein eniten oireita esiintyy keski-ikäisillä naisilla.

 

  • Miten hoitaa?

Mikäli oireet eivät ole olleet pitkäaikaisia, on hoito helpompi toteuttaa, kun tiedämme rasituksen luonteen eikä ns. hermovaurioita ole syntynyt.

Öisin käsi ja ranne tulee pitää neutraalissa asennossa ja välttää turhia koukistuksia ja ojennuksia. Apuja neutraalin asennon löytämiseksi on olemassa, tällainen on esimerkiksi yölasta.

Ennenkaikkea on tärkeää tiedostaa, mistä rasituksesta ranne on alkanut oireilemaan ja hyvänä itsehoitona on välttää oireiden aiheuttamia liikkeitä.

Akuutissa vaiheessa pelkästään lepo on tärkeää ja voi jo itsessään helpottaa oireita. Tulehduskipulääke saattaa myös auttaa.

Useamman kerran mainitsemani lihaskalvohieronta / faskiahieronta toimii erittäin hyvin myös rannekanavaoireyhtymän hoitoon.

Suosittelen 3-4 krt 30min hierontaa kyynärvarsille ja ranteen seudulle 2 viikon sisään. 🙂


Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.